Siirry suoraan sisältöön
Home » Liiga vihjeet

Liiga vihjeet

Suomen jääkiekkoliiga on takuulla yksi suosituimmista veikkauskohteista suomalaisten keskuudessa. Monella veikkaajalla on oma lempijoukkue, jonka menestystä seurataan ottelusta otteluun. Aina oma lempijoukkue ei kuitenkaan voita ja Liiga-veikkauksessa on hyödynnettävä analyyttista päättelykykyä. Veikkaussivustojen tarjoamat Liiga-vihjeet auttavat kuitenkin lopullisen päätöksen tekemisessä. Tässä artikkelissa perehdytäänkin tarkemmin erilaisiin Liiga-vihjeisiin.

Liiga-veikkaus on oma taitolajinsa

Jääkiekon SM-liiga on erittäin kovatasoinen urheiluliiga, jossa Suomen parhaat jääkiekkojoukkueet ottavat mittaa toisistaan. Yleensä tietyt joukkueet yltävät kärkisijoille joka vuosi, vaikka mukaan mahtuu myös useita poikkeuksia.

Jääkiekko on nopeatempoinen urheilulaji, jonka todennäköisyyksiä on hyvin vaikea arvioida. Tästä syystä on tärkeää, että veikkaaja tuntee heti alkuun jääkiekon luonteen urheilulajina sekä itse joukkueet. Siitä on myös hyötyä, jos on tutustunut SM-liigassa pelaavien joukkueiden aiempaan menestykseen. Eri joukkueilla on käytössään myös täysin erilaiset pelistrategiat, jotka voivat johtaa monenlaisiin lopputuloksiin. Jokaisella jääkiekkojoukkueella on myös omia vahvuuksiaan sekä heikkouksiaan, jotka veikkaajan on huomioitava veikkauspäätöstä tehdessään.

Vedonlyöntivihjeet helpottavat SM-liigassa veikkaamista

Vaikka olisi kävelevä tietokirja jääkiekon SM-liigasta, ei se tarkoita, että veikkaukset menisivät nappiin. Juuri siksi moni tutustuu sekä veikkaukseen käytännössä että veikkausvihjeisiin. Veikkausvihjeet ovat todennäköisyyslaskentaan perustuvia arvioita, joihin veikkaaja voi verrata omia arvioitaan. Ne voivat siis auttaa lopullisen veikkauspäätöksen tekemisessä, mikäli vastakkain on kaksi kovaa liigajoukkuetta.

SM-liigan vedonlyöntivihjeet perustuvat analyyseihin tietyistä muuttujista, jotka voivat vaikuttaa ottelun lopputulokseen. Seuraavaksi pääsetkin tutustumaan näihin erilaisiin muuttujiin, joita voit hyödyntää oman veikkauspäätöksesi tekemisessä ja veikkausvihjeiden vertailussa.

Maaliodottamalla on SM-liigan veikkauksessa tärkeä rooli

Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, jota veikkausvihjeiden laatimisessa otetaan huomioon, on maaliodottama. Se on noussut viime aikoina paljon esille myös mediassa. Yksinkertaisuudessaan maaliodottama on luku, joka arvioi joukkueen mahdollisuuksia tehdä maaleja. Sen laskemisessa huomioidaan maalipaikkojen ja laukauksien määrä sekä näiden vaarallisuus. Maaliodottama ei siis voi olla korkea, jos maalipaikat ovat huonoja. Se muodostuu pitkällä aikavälillä kerätyn tiedon perusteella ja kuvaa joukkueen keskiarvoa.

Maaliodottamalla on Liiga-veikkauksessa tärkeä rooli, sillä jääkiekossa maalit ratkaisevat loppujen lopuksi voittajan. Jos joukkue pääsee herkästi laukomaan vaarallisista paikoista, on tietysti hieman todennäköisempää, että tämä joukkue voittaa. Tämä pätee myös sellaisiin joukkueisiin, jotka eivät ole tehneet varsinaisia maaleja paljon. Maaliodottama kertoo potentiaalista, joka näissä heikommin menestyvissä jääkiekkojoukkueissa saattaa piillä. Maaliodottaman lisäksi on kuitenkin otettava huomioon muitakin muuttujia.

Ota kotietu huomioon

Kotietu on muuttuja, jonka moni veikkaaja jättää huomiota. Kotiedulla tarkoitetaan sitä, että jääkiekkojoukkue voittaa todennäköisemmin, mikäli peli tapahtuu heidän kotikentällään. Esimerkiksi vuosien 2019-2020 SM-liigan tulosten perusteella tehdyn tutkimuksen perusteella kotietu oli jopa 3%, jolloin vierasvoittoja oli 38% ja kotivoittoja 41%. Loput otteluista päättyivät tasapeliin.

Kotietu ei ole jääkiekkopelien muuttujista se kaikkein olennaisin. Veikkaajan on kuitenkin syytä ottaa pienimmätkin muuttujat huomioon varsinkin tiukoissa Liiga-otteluissa.

Kokoonpanojen vaihtuminen ja pelaajien loukkaantuminen

Jääkiekko on joukkuepeli, joten on luonnollista, että joukkuekokoonpanon vaihtuminen vaikuttaa joukkueen menestykseen. Joskus uuden ja taitavan pelaajan ilmestyminen kuvioihin vaikuttaa joukkueen etenemiseen positiivisesti. On kuitenkin yleisempää, että kokoonpanon vaihtuminen tuottaa joukkueelle takaiskuja. Näin tapahtuu erityisesti silloin, kun joukkueen parhaimmistoon kuuluva pelaaja ei syystä tai toisesta pääse kentälle.

Esimerkiksi HIFK:n vuoden 2022 kausi on alkanut heikolla menestyksellä, sillä HIFK:n maalivahti loukkaantui. Koska maalivahti vaikuttaa erittäin paljon siihen, miten hyvin joukkue pystyy estämään maaleja, on yhden pelaajan muuttuminen vaikuttanut suoraan menestykseen. Toisaalta, jos loukkaantunut pelaaja ei ole avainasemassa pelikentällä, ei sillä ole välttämättä yhtä suurta vaikutusta.

Otteluohjelma vaikuttaa veikkauskohteisiin

Valitettavasti otteluohjelman suunnittelu tehdään Liigassa usein ajattelematta sen seurauksia. Jos ottelut ovat eri kaupungeissa, saattavat joukkueet joutua reissaamaan useana päivänä putkeen. On myös otettava huomioon, miten paljon otteluita joukkueella on putkeen. On itsestään selvää, että jos on vain yksi ottelu viikossa, on joukkueen rasitustaso matalampi. Jos otteluita on liian monta putkeen, ei joukkue pysty lepäämään tarpeeksi välissä.

Veikkaajan on siis aina syytä tarkistaa, mikä on joukkueohjelma tällä kaudella. Se saattaa tarjota uusia näkökulmia veikkaukseen, kun ei pysty tekemään lopullista päätöstään.

Varaudu aina myös yllätyksiin

Huolimatta siitä, että olisi arvioinut kaikki jääkiekkopelin muuttujat huolellisesti läpi ja hyödyntänyt vedonlyöntivinkkejä, voi kaikki päättyä yllätykseen. Varsinkin jääkiekossa sattuu herkästi loukkaantumisia, jolloin pelaaja saattaa joutua poistumaan kentältä kesken pelin. Pelaajat tekevät myös virheitä, joka johtaa pahimmassa tapauksessa jäähyyn. Jäähyn aikana vastustajalla on huomattavasti paremmat mahdollisuudet tehdä maaleja.

Veikkausvihjeetkään eivät aina osu oikeaan. Veikkaajan on siis hyödynnettävä omaa jääkiekkotietämystään sekä maalaisjärkeään. Muutenkin on oltava valmiina myös menettämään panoksensa. Koska Liiga-veikkaus on täynnä erilaisia epätodennäköisyyksiä, on tärkeää, että veikkaa vastuullisesti. Laita peliin siis vain ne rahat, jotka olet valmis myös menettämään.

Valitse parhaat vedonlyöntikertoimet

Sen lisäksi, että ottaa huomioon pelin lopputulokseen vaikuttavat muuttujat, on veikkauskohteen valinnassa hyödynnettävä vedonlyöntikertoimia. Mitä korkeammat kertoimet ovat, sitä korkeammat ovat voitot. Yleensä varsinkin katsotuimpiin ja tiukkoihin otteluihin tarjottavat kertoimet ovat korkeat. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että veikkauksen onnistuminen on huomattavasti epätodennäköisempää.

Yhteenveto

Liiga-vihjeet ottavat siis huomioon useita erilaisia muuttujia, kuten maaliodottaman, joukkuekokoonpanot, otteluohjelman sekä kotiedun. Veikkaajankin on siis syytä tehdä veikkauspäätöksensä näiden muuttujien perusteella, jolloin arviota on helpompi vertailla vedonlyöntivihjeisiin.